Hoe een tafel correct te dekken?

Hoe een tafel correct te dekken?


Heeft u een etentje georganiseerd en vraagt u zich misschien af hoe u uw tafel moet dekken? De kunst van de tafel omvat een aantal regels, meer of minder belangrijk, namelijk om uw gasten te verwelkomen zoals het hoort. We geven u een aantal doordachte tips voor een absoluut perfecte tafel.

Dek uw tafel goed af voor een informele lunch of diner

Zet in op placemats: gekleurd, in hout, bamboe, stof of plastic… associeer ze met uw gerechten en vloek niet op de kleuren.

Plaats de door u gekozen borden in het midden van elke placemat: vermijd te kleurrijke borden op een reeds gekleurde placemat. Plaats de vork aan de linkerkant en het mes aan de rechterkant. Uiteindelijk voegt u rechts van het mes een eetlepel toe.

Het theelepeltje moet zich boven het bord bevinden, buiten de placemat, horizontaal en met de kop naar links, aan de zijkant van de vork. U kunt dan het wijnglas rechts van de theelepel plaatsen en het associëren met een groter waterglas. Deze laatste moet over het algemeen zo worden geplaatst dat hij gemakkelijk mee te nemen is: iets boven het theelepeltje en het wijnglas bijvoorbeeld.

Zorg ervoor dat uw tafel niet te vol zit en zorg ervoor dat iedereen genoeg ruimte heeft: een dressoir kan soms handig zijn om de broodmand, het water enz. In op te bergen.

 

Dek uw tafel voor een formeel diner

Tijdens een meer formeel diner zijn er bepaalde regels die moeten worden gevolgd om te voldoen aan de vereisten voor serviesgoed.

Geef de voorkeur aan klassieke placemats, ideaal bij uw tafelkleed en stoffen servetten. Deze moeten links van de placemats worden geplaatst. Wat betreft de borden, ze zijn bij voorkeur wit, gekoppeld aan een klein bord voor het brood, voor elk van de gasten. Dit is aan de linkerkant en iets boven de maaltijdborden.

Er is meer bestek dan voor een gewoon diner: aan de linkerkant wordt de vork gecombineerd met een saladevork die aan de buitenkant wordt geplaatst. Plaats aan de rechterkant het mes, de tanden naar het bord, en associeer het met een theelepel en een eetlepel (van links naar rechts).

Pas op, de glazen kunnen veel ruimte in beslag nemen. Het wijnglas bevindt zich in de rechterhoek van de placemat. Vervolgens kunt u een diagonaal naar boven en naar links maken met een eventueel tweede wijnglas (rood) en een waterglas.

Schroom niet om een mesje voor het brood toe te voegen als u zowel boter als een cakevork met het theelepeltje boven het bord aanbiedt: let op, de kop van de vork moet in de richting van het wijnglas worden geplaatst.