Versier uw huis met verlichting

Versier uw huis met verlichting


Professionals in interieurontwerp weten het goed: Een klein detail kan alles veranderen. Dit is het geval met licht.

Een kamer zonder licht ziet er erg triest uit in vergelijking met een kamer die regelmatig profiteert van een heerlijk zacht zonlicht. We hebben het hier niet over warmte (alhoewel dat een grote rol speelt), maar over helderheid. Om donkere kamers volledig te transformeren is er designverlichting.

Ontdek de beste tips om te genieten van een licht decoratie die aan uw behoeften en wensen voldoet.

Kies de verlichting die u nodig hebt

Als interieurprofessionals over verlichting praten, hebben ze het over kleurtemperatuur, lichtopbrengst en verlichtingsvermogen. Dit zijn zeer belangrijke begrippen om te weten om de juiste verlichting te kiezen.

De kleurtemperatuur helpt allereerst om de gewenste sfeer in een kamer te creëren. We onderscheiden hiervoor de warme kleuren (tussen 2000 en 3000K) van de koude kleuren (tussen 3300 en 5300K). Zo gebruiken we vooral warme kleuren voor intieme ruimtes die ontspanning stimuleren en koele kleuren voor werkplekken. U begrijpt daarom dat het beter is om de voorkeur te geven aan oranjegele lichten voor een woonkamer, terwijl een kantoor een kleur nodig heeft die op wit tekent.

De lichtstroom (lm) heeft een directe invloed op het vermogen van de verlichting, aangezien deze overeenkomt met de energiebron die uw armatuur in 1 seconde uitstraalt. Wilt u dus functionele verlichting? dan heeft u krachtige lampen nodig. Wilt u daarentegen een gezellige sfeer creëren? kies dan voor een lage lichtstroom.

Let op: sommige lampen geven direct een maximale lichtstroom (led-lampen) terwijl andere dit geleidelijk doen.

Met deze paar tips heeft u de basis om de juiste verlichting voor uw behoeften te kiezen.

Moderne verlichting: tips om uw huis in te richten

Nu we de basisprincipes van verlichting hebben gezien, laten we eens kijken naar decoratie. Het idee is om de lichtbronnen te vermenigvuldigen zonder het te overdrijven en om de grens te leggen tussen sfeerverlichting en functionele verlichting.

Ten eerste heeft u een plafond- of hanglamp in het midden van de kamer nodig die als functionele verlichting zal dienen. Het stelt u in staat om u voldoende licht te geven om uw dagelijkse taken in het donker voort te zetten. U kunt kiezen voor een klassieke of originele lichtdecoratie volgens uw wensen.

Naast dit "praktische" armatuur is het mogelijk om steunarmaturen toe te voegen. Een lantaarnpaal bijvoorbeeld. Of wandlampen als u op zoek bent naar designverlichting. Het doel: het grote licht kunnen uitdoen om te genieten van een gezellige en warme sfeer.

Voor de eetkamer raden we aan om een kroonluchter boven de tafel te plaatsen die op de juiste hoogte moet worden geplaatst (om er niet tegenaan te stoten) en een licht te verspreiden dat niet te sterk en niet te laag is.

Voor andere kamers raden we gerichte verlichting aan zoals de keuken en badkamer. Wat de slaapkamers betreft, zijn naast het verlaagde plafond mooie tafellampen essentiële decoratieve elementen. De ingang en de gangen passen zich tenslotte aan uw wensen aan.

Vermijd in ieder geval overbelichting van uw kamers en varieer de helderheid naargelang uw ruimtes. Daarnaast is het interessant om op te merken dat licht ook kan worden gebruikt om een bepaald element van uw kamer te accentueren als u daar zin in heeft.