Hoe herkent u een Louis XVI-stoel?

Hoe herkent u een Louis XVI-stoel?


De vorm van de stoelen

Louis XVI-stoelen zijn meestal gemaakt van mahonie. Sommige versies vallen echter ook op dankzij zijn houtsoorten, zoals beuken, essen of walnoot. De verfijning van deze stoelen maakt ze tot hun belangrijkste charme. Een groot aantal ornamenten toont hun stijfheid. De rugleuningen van Louis XVI-stoelen zijn grotendeels versierd met stof. Zoals eerder vermeld, kiezen ze voor eenvoudige vormen, maar effectief. Vierkante modellen worden gewoonlijk Jacob of Tableau genoemd, en dan hebben we ook de ronde modellen, met medaillon. Ten slotte bestaat er een mix van beide, met een vierkant en een ronding in het midden (net als een hoed)

Een vleugje fantasie maakt ook het decor van de Louis XVI-stoelen compleet. Sommige zijn gebouwd in de vorm van een mand, een lier, een spray of een heteluchtballon. Bovenop de rugleuning zijn ook strikken (in de vorm van bloemen of bladeren) geïnstalleerd.

In termen van fauteuils zijn koningin cabriolets die met een vierkante rug. Medaillon-convertibles daarentegen erven een afgeronde achterkant. Ten slotte kiezen de herderinnen voor een vierkante vorm of zijn ze uitgerust met gondels.



Het uiterlijk van de poten

Naast hun rugleuning onderscheiden de XVI stoelen zich ook door hun poten. Dit is ook hun belangrijkste criterium voor differentiatie. Deze poten zijn gestructureerd met de verbindingsmatrijs, het lichaam en de poot zelf.

Het eerste onderdeel is in feite het gebeeldhouwde deel die de zitting en de poot scheidt. Een kleine bloem is normaal gesproken om het te versieren. U vindt er modellen met een lelie, een rozet, een kroon of een bloem van elk bescheiden formaat.

Wat het lichaam betreft, de sculptuur geeft aanleiding tot verschillende weergaven, het kan eerst standaardgroeven hebben, er is ook een aspergevariant beschikbaar met een imposante fluit die van boven naar beneden loopt. Dan komen gedraaide groeven om het chique aspect van de XVI-stoelen te onderstrepen. Ten slotte is het lichaam soms hard: dat wil zeggen, met bredere groeven aan de bovenkant in vergelijking met de andere.

Ten slotte zijn de stoelpoten voor het grootste deel vierkant en een beetje uitgeschoven. Sommige timmerlieden moeten echter wat meer aan hun vorm werken om u meer keuzemogelijkheden te bieden.

Kortom, de stoelen in Louis XVI-stijl of de medaillonstoelen zijn eenvoudige meubelstukken, maar met de kleine details die het verschil maken. Hoewel de rugleuning vierkant, rond of een huwelijk van de twee is, zijn het de poten die getuigen zijn van het grillige aspect van weleer. Dit type stoel is daarom het beste compromis als u een item uit die tijd wilt hebben, zonder in te zetten op extravagantie.