Hoe houten tafelpoten te bevestigen?

Hoe houten tafelpoten te bevestigen?


Een tafel zonder poten is duidelijk nutteloos. Dus als u een doe-het-zelf liefhebber bent, moet uw rekening houden met de poten van uw houten tafel om er zeker van te zijn dat u een item net zo mooi als praktisch maakt en vooral bestandig is tegen het gewicht van de tafel en de voorwerpen die u erop legt.

We vertellen uw alles wat uw moet weten over dit belangrijke onderdeel.

Het juiste type houten tafelpoot kiezen

Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, weet u zeker dat er verschillende soorten tafelpoten zijn. Van de meest klassieke (de vierkante houten tafelpoot) tot de meest originele (bijvoorbeeld X-, trapezium- of U-vormige houten tafelpoten), er is veel keuze voor u. Zonder de harpin-voet te vergeten die wordt gewaardeerd om zijn finesse of de houten voet in Scandinavische stijl, steeds meer in de mode.

Dan moet u weten dat u, afhankelijk van de aard van uw tafel , niet dezelfde poothoogte kiest:

  • Salontafel : 30 cm pootjes;
  • Eettafel: poot 70 cm;
  • Hoge tafel: 90 cm onderstel;
  • Tafel genaamd "hoge bar": poot 110 cm.

Let op: u kunt ook kiezen voor verstelbare pootjes op basis van uw wensen.

Bevestig u houten tafelpoten

Nu u uw tafelpoten heeft gekozen, moet u ze aan de steun bevestigen.

Afhankelijk van het model van uw tafel, fixeert u uw poten niet op dezelfde manier. Dus als u een vierkante / rechthoekige of een ronde / ovale tafel hebt, verschilt dit methode.

Om te beginnen moet u de locatie van de poten kiezen om uw tafel in evenwicht te houden. Om dit te doen, raden we u aan het in meerdere gelijke delen te verdelen, zowel in de lengte als in de dwarsrichting. Bijvoorbeeld: verdeel het in 5 delen in de lengte en 3 delen in de breedte. Hierdoor komen uw voeten op de kruispunten die zich het dichtst bij de hoeken van de tafel bevinden.

Als u een ronde of ovale tafel hebt, zoek dan het midden van u blad en teken loodrechte lijnen die 4 zijden van u tafel met elkaar verbinden. Meet 1/3 vanaf de buitenkant en plaats uw poot daar.

Ten slotte, wat betreft de schroeven, zal het nodig zijn om zowel de dikte van de plaat als de plaat in overweging te nemen. Hier is een eenvoudige berekeningsmethode voor het kiezen van de juiste schroefmaat:

Tel de dikte van de plaat op en tel de dikte van de ring op en trek 5 mm af van het verkregen totaal.

De diameter van de schroef moet ondertussen rekening houden met de dikte van de montageplaat en het gewicht van de voet. Als algemene regel raden we aan om schroeven te gebruiken met een diameter groter dan 6 mm.