Welke eettafel moet u kiezen?

Welke eettafel moet u kiezen?

Woont u als jong stel in een klein appartement onder een dak? Heeft u vijf kinderen en bent u verhuisd naar een landhuis? Ontvangt u vaak familie en vrienden of komt u liever met z'n allen samen in een restaurant? De samenstelling van uw huis, uw stijl en uw woonplaats zijn essentiële factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van uw eettafel.

Wat zijn de ideale afmetingen voor uw eettafel?

Voordat u nadenkt over het ontwerp van uw eettafel, moet u zich de vraag stellen over de beschikbare ruimte. Dit wordt het bepalende element van uw keuze.

Een breedte van ongeveer 45 cm moet worden toegestaan om een persoon comfortabel aan tafel te laten zitten. Afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden heeft u al een eerste idee van de afmetingen. De standaard hoogte is meestal 75 cm.

Om de juiste afmetingen te kiezen, moet u niet alleen de afmetingen van uw kamer opmeten. U moet ook rekening houden met comfort. Zorg voor ongeveer 70 cm circulatieruimte rond de tafel en 60 cm voor klapbare stoelen, zonder de aanwezigheid van radiatoren, ramen en andere elementen te vergeten die de ruimte verkleinen.

Als u het niet dagelijks gebruikt, kies dan voor een uitschuifbare tafel die uw ruimte bespaart als u geen gasten hebt.

Welke vorm kiest u voor uw eettafel?

Als u eenmaal de beschikbare ruimte hebt bepaald, denk dan eens na over de vorm van de eettafel.

Het is een kwestie van smaak en gebruik. Voor een stel in een klein appartement is een vierkante tafel ideaal.

Als u een groot gezin heeft, biedt een rechthoekige tafel zowel ruimtebesparing als een grote capaciteit. Geplaatst in een grote keuken met banken, geeft het een warm tintje en is het ook geschikt voor kinderen, voor huiswerk voor de ouderen, en kleuren voor de jongere.

De ronde tafel is waarschijnlijk het gezelligst: aan het eind zit niemand en zelfs bij een grote tafel is het mogelijk om met iedereen te overleggen. Aan de andere kant neemt het meer ruimte in beslag: voor vier personen geldt een minimale diameter van 1,20 meter.

En de stijl in dit alles?

Heeft u de vorm van uw eettafel gekozen? Trakteer uzelf op het design! Er zijn veel materialen, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Is uw interieur modern en overzichtelijk, kies dan voor een wit of zwart gelakte tafel. Glas is ook een veilige keuze als het om elegantie gaat. Voor een meer industriële stijl is geborsteld metaal ideaal. Als u op zoek bent naar gezelligheid, gok dan op het warme en gezellige aspect van hout. Wees echter voorzichtig met de materiaalkeuze in overeenstemming met het gebruik. Vermijd bijvoorbeeld glas, dat erg vuil wordt en gevaarlijk is bij een val, als u kleine kinderen heeft.

Ook materiaalmengsels zijn erg interessant: een houten eettafel met metalen poten zal karakter geven aan een interieur in Scandinavische stijl.